bastiondialogu.pl

biznes, finanse, zdrowie, uroda, praca, dom i ogród

jak zdrowo się odżywiać
Zdrowie i uroda

Jak zdrowo się odżywiać?

Zdrowe odżywianie się jest w zasięgu każdego człowieka, niezależnie od jego preferencji czy stylu życia. Warto więc przynajmniej spróbować, a można na tym tylko zyskać. Zdrowe odżywianie jest kluczowe dla sylwetki, zdrowia organizmu, ale też samopoczucia, unikania problemów gastrycznych, a nawet wyglądu. Jak zacząć?

Niewielkie modyfikacje

Powodem, dla którego wiele osób nawet nie zamierza próbować odżywiać się zdrowo, jest przekonanie, że wymaga to całkowitej zmiany swojego sposobu żywienia – czasochłonnego przyrządzania posiłków, wyrzeczenia się tego, co się lubi oraz jadania niesmacznie. W dodatku wiele osób obawia się, że zdrowymi, lekkimi daniami nie da się najeść, gdyż tylko ciężkostrawne, tłuste pokarmy są odpowiednio pożywne. Wszystko to oczywiście nie jest prawdą, a przekonać można się tym bardzo szybko, choć nie da się ukryć, że potrzeba odrobiny wiedzy, a także nieco kreatywności. Nagroda za to będzie zaś duża. Są to nie tylko wymienione wyżej korzyści, ale też szybsze przyrządzanie posiłków, gdyż lekkie dania zwykle wymagają znacznie mniej czasu na przygotowanie niż ciężkie, zwłaszcza gdy chodzi o typowe potrawy kuchni polskiej.

Zdrowe mięso

Osoby zastanawiające się, jak zdrowo się odżywiać, często obawiają się, że nie da się pogodzić ich upodobania do mięsa ze zdrowym odżywianiem. Dobra wiadomość jest jednak taka, że składnika tego wcale nie trzeba się wyrzekać. Ważne jest jednakże to, jakie mięso się wybiera, a jeszcze bardziej – jak się je przyrządza. Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że tłusta, smażona w głębokim tłuszczu wieprzowina będzie znacznie bardziej ciężkostrawna niż delikatna pierś kurczaka przyrządzana na parze. Najlepiej unikać czerwonego, tłustego mięsa, a wybierać drób, w dodatku przyrządzając go bez dużych ilości tłuszczu. Najlepiej pozbyć się patelni! W menu osoby chcącej odżywiać się zdrowo nie może też zabraknąć ryb. Warto jednak przyrządzać je na inne sposoby niż tylko smażyć na patelni w panierce, która dodatkowo wchłania tłuszcz. Pozwoli to też odkryć nieznany do tej pory smak różnych gatunków ryb.

Im więcej warzyw, tym lepiej

Kluczowe dla zdrowego odżywiania są też warzywa, ale niestety wiele osób ich nie lubi. Jest to jednak wynik tylko wybierania takich składników, za którymi się nie przepada, a także ich kiepskiego przyrządzania. Oczywiście warzywa najbardziej wartościowe są wtedy, gdy je się je na surowo kiedy tylko jest to możliwe, ale z pewnością lepiej jest jadać je też na przykład na ciepło niż wcale. Ich wybór i możliwości przyrządzenia są zaś tak duże, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.