bastiondialogu.pl

bastiondialogu.pl – biznes, finanse, zdrowie, uroda, praca, dom i ogród

metoda na przygotowanie mięsa w wędzarni ogrodowej
Lifestyle

Najlepsza metoda na przygotowanie mięsa w wędzarni ogrodowej

Wędzarnia ogrodowa to doskonały sposób na przygotowanie swoich ulubionych potraw. Samodzielnie wykonane wędliny charakteryzują się wspaniałym aromatem i smakiem. Są przy tym bardzo zdrowe, bo nie zawierają szkodliwych dodatków. Aby wędzarnia przyniosła oczekiwane rezultaty, trzeba wiedzieć, jak przygotować mięso i przeprowadzić cały proces obróbki.

Jakość mięsa

Podczas wędzenia mięso powoli traci wodę, która może stanowić nawet ponad 50%. Wszystko zależy od rodzaju i jakości mięsa. Wody nie może być zbyt dużo, bo mięso może się zepsuć. Jednak nie może być jej również za mało, bo wędlina nie będzie soczysta i smaczna. Dlatego najważniejszą umiejętnością jest znalezienie idealnego momentu, w którym występuje równowaga pomiędzy zawartością wody i innymi składnikami.

Naturalne materiały

Pamiętajmy, że wędzenie powinno odbywać się w naturalnym dymie, który uzyskamy za pomocą czystego drewna. Nie należy stosować żadnych chemicznych dodatków, bo mogą one przeniknąć do mięsa. Ma to wpływ nie tylko na smak, ale przede wszystkim może mieć niekorzystny wpływ dla naszego zdrowia. Dobrym rozwiązaniem jest użycie drewna pozyskanego z olchy, buka lub drzew owocowych. Dają dużo dymu i przyjemnego aromatu.

Wędzenie na zimno

Można wyróżnić trzy rodzaje wędzenia — na zimno, ciepło i na gorąco. W każdym z nich stosowana jest różna temperatura. W przypadku metody chłodnej powinna wynosić od 12 do 30 stopni Celsjusza. Konkretna wartość zależy od rodzaju mięsa oraz gęstości dymu. W takich warunkach mięso musi się wędzić od kilku godzin do nawet kilkunastu dni. Zaletą wędzenia na zimno jest możliwość długotrwałego przechowywania wędlin. Jest to związane z faktem, że wysuszeniu ulega około 20% masy. Takie mięso można magazynować bez obaw nawet przez kilka miesięcy.

Wędzenie na ciepło

Kolejną metodą wędzenia na ciepło uzyskamy smaczne mięso, ale jednocześnie krótszy czas przechowywania. Mięso należy spożyć maksymalnie w ciągu następnych 2 tygodni. W tym przypadku temperatura powinna wynosić od 30 do 50 stopni Celsjusza. Cały proces wymaga maksymalnie 48 godzin, dlatego jest to najczęściej wybierany sposób wędzenia kiełbasy lub baleronu.

Wędzenie na gorąco

Ostatni rodzaj, czyli wędzenie na gorąco, wymaga spełnienia nieco innych warunków. Mięso musi być dobrze wysuszone, a dym bardzo gęsty. Temperatura powinna wynosić od 40 do 60 stopni Celsjusza, za to uzyskujemy bardzo krótki czas wędzenia. Zwykle wystarczy poczekać tylko około 1 godziny, aby mięso nabrało smaku i aromatu. W tym przypadku uzyskujemy jeszcze krótszy czas przechowywania. Mięso powinno być zużyte w ciągu kilku dni.

Najlepsza wędzarnia do ogrodu

Metodę wędzenia należy dostosować do rodzaju mięsa i czasu, w jakim chcemy je później przechowywać. Istotny jest typ używanej wędzarni ogrodowej oraz rodzaj drewna, które spalamy. Duży wybór takich urządzeń w atrakcyjnych cenach można znaleźć w sklepie PEKABET – https://pekabet.pl/grille-paleniska-wedzarnie-ogrodowe/. Firma prezentuje nie tylko parametry techniczne wędzarni, lecz także ich praktyczne zastosowanie na filmach. Jest to najlepszy sposób na wybór najlepszej wędzarni ogrodowej. Smak samodzielnie przygotowanych wędlin nie ma sobie równych. Mogą być doskonałym składnikiem codziennych posiłków, jak również znajdą swoje miejsce na świątecznym stole.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.