bastiondialogu.pl

biznes, finanse, zdrowie, uroda, praca, dom i ogród

Jak założyć firmę cateringową
Lifestyle

Jak założyć firmę cateringową? (6 ważnych kroków)

Dla wielu osób działalność cateringową wydaje się wymarzonym zajęciem — przyrządzają posiłki, które później dostarczają do klientów. Zero stresu, atrakcyjne zarobki i radość z pracy. Czy faktycznie tak to wygląda? Niezupełnie. W poniższym tekście dokładnie pokażemy, jak można wystartować z biznesem cateringowym. 

Biznesplan (a przynajmniej robocze analizy)

Hasło biznesplan dla wielu osób brzmi niezwykle poważnie. Ale ten dokument nie jest taki straszny. Możesz do niego podejść następująco — opracować w punktach następujące zagadnienia:

  • Szacowanie szans na powodzenie Twojego biznesu — ocena słabych i mocnych stron, analiza konkurencji i potencjalnych ryzyk;

  • Planowanie przychodu i dochodu firmy;

  • Dokładny kosztorys wydatków;

  • Plan współprac — podczas tworzenia firmy z reguły musisz bazować na zewnętrznych dostawcach. Z tego względu warto w biznesplanie zrobić analizę i wymienić te firmy, od których będziesz pozyskiwać towary i dodatkowe usługi.

Powyższe punkty stanowią duże uproszczenie, ale mniej więcej w ten sposób można postrzegać planowanie biznesu. Oczywiście jest wiele firm, które specjalizują się w przygotowywaniu biznesplanów — również dla osób, które chcą założyć firmę cateringową.

Przygotowanie się na koszty działalności

Kwestię wydatków na pewno będziesz analizować podczas sporządzania biznesplanu, ale musisz przygotować się dobrze na obciążenia finansowe. Ten rodzaj biznesu daje dużą przestrzeń do szukania optymalizacji finansowej. Dużo opcji drzemie w sięganiu po rozwiązania, które sprawiają, że Twój biznes jest przyjazny środowisku. 

Jako firma cateringowa musisz zaopatrywać się w opakowania na wynos. W końcu stanowią nieodłączną część Twojej działalności każdego dnia. A to sprawia, że Twoja firma w świetle przepisów może być postrzegana jako mało ekologiczna. Wobec tego rozwiązaniem jest znalezienie dostawcy pudełek cateringowych, które będą biodegradowalne. Jedną z kilku, wciąż nielicznych na polskim rynku firm, jest hurtownia Pakowanko — dostarcza ona ekologiczne opakowania dla gastronomii. 

Wybór formy prawnej i rejestracja firmy

Jak każda firma, musisz działać zgodnie z prawem. Oznacza to, że musisz uzyskać wszystkie pozwolenia w urzędach i zarejestrować tam swoją działalność. Przede  wszystkim chodzi tu o urząd skarbowy i urząd administracyjny, w którym dokonasz rejestracji działalności. Jeśli zdecydujesz się na założenie spółki. np. spółki cywilnej, będziesz musiał ją zarejestrować w Portalu Rejestrów Sądowych.

Nie będziemy w tym tekście zbyt dużej wagi przywiązywać do spraw urzędowych — na pewno dokładnie poinstruuje Cię w tym zakresie księgowa. Również doświadczone biuro rachunkowe wskaże Ci najlepszą formę działalności z myślą o Twoim biznesie cateringowym. 

Przygotowanie lokalu pod działalność cateringową

To, o czym musisz pamiętać, to fakt, że catering wymaga uzyskania wszystkich pozwoleń ze strony SANEPID-u. Warunki do spełnienia są tu wymagające. Polecamy Ci zapoznanie się z hasłem HACCP. Jest to system dotyczący zapewnienia bezpieczeństwa żywności i oceny zagrożeń, które wiążą się z procesem przygotowywania dań w ramach działalności gastronomicznej. Również cateringowej. 

Tu również możesz skorzystać z konsultacji firm, które wspierają biznesy chcące rozpocząć działalność gospodarczą. Z pewnością uzyskasz dokładne informacje na temat warunków, które musi spełnić Twoje pomieszczenie, nim będziesz mógł rozpocząć swój cateringowy biznes. 

Opracowanie oferty z myślą o grupie docelowej

Firma cateringowa musi mieć swoich klientów — najlepiej, żeby byli oni dobrze zdefiniowani. Takie podejście pozwoli lepiej opracowywać strategię marketingu i sprzedaży. W końcu ty jako przedsiębiorca będziesz dokładnie wiedział, czego oczekują i kim w ogóle są Twoi klienci. 

Jeśli chcesz rozwijać catering z dietą wegańską, musisz postawić na wartości ważne dla wegan — np. ekologiczne opakowania, podkreślanie dbałości Twojej firmy o dobro wszystkich zwierząt.

Działania marketingowe i sprzedaż

Gdy już przygotujesz technologię produkcji dań i będziesz mieć dobrze opracowaną dietę, musisz zająć się marketingiem i sprzedażą. Ważne, aby Twoje działania były zgodne z oczekiwaniami idealnych klientów. Tylko wtedy zyskasz ich przychylność. 

Pamiętaj, że ważna tu jest znajomość grupy docelowej — w zasadzie to jest punkt wyjścia do przygotowywania jakichkolwiek działań o charakterze marketingowym. 

Zakładanie firmy cateringowej — podsumowanie

Firma cateringowa to w wielu aspektach biznes jak każdy inny. Trzeba go zarejestrować i opłacać związane z działalnością daniny na rzecz państwa. Istota działalności związana z przygotowywaniem i dostarczaniem posiłków do klientów sprawia, że biznes ten może być naprawdę pasjonujący. 

Artykuł sponsorowany